Меню KDT

ЖАҢА ТАЛАП: МЕКТЕПТЕР МЕН БАЛАБАҚШАЛАРДА ДҰРЫС ТАМАҚТАНУ СТАНДАРТТАРЫ ЕНГІЗІЛДІ

2025 жылғы 1 қыркүйектен бастап Қазақстан Республикасының білім беру ұйымдарында оқушылар мен тәрбиеленушілерге арналған жаңа ұлттық тамақтану стандарттары қолданысқа енгізілді. Бұл стандарттардың негізгі мақсаты – балалардың денсаулығын сақтау, дұрыс тамақтану мәдениетін қалыптастыру және білім беру ұйымдарында сапалы, қауіпсіз тағаммен қамтамасыз ету.
Ендігі уақытта мектептер мен балабақшаларда:
✅ Тұз, қант және май мөлшері қатаң шектеледі;
✅ Жасанды қоспалар, дәм күшейткіштер мен бояғыштарға тыйым салынады;
✅ Мәзірге табиғи өнімдер, көкөністер мен жемістер көбірек қосылады;
✅ Диеталық қажеттілігі бар балаларға жеке мәзір әзірленеді.
📌Медицина қызметкерлерінің рөлі қандай? Білім беру ұйымдарындағы медицина қызметкерлеріне арнайы әдістемелік ұсынымдар әзірленіп, бекітілді.
Олар:
🔹 Балалар денсаулығын бақылап отырады;
🔹 Перспективтік мәзірдің орындалуын тексереді;
🔹 Тамақтың сапасы мен қауіпсіздігін бағалайды (бракераж);
🔹 Балалар арасында дұрыс тамақтану бойынша түсіндіру жұмыстарын жүргізеді;
🔹 Ерекше тамақтануды қажет ететін балалардың тізімін жасайды.
📌Бұл не үшін маңызды? Соңғы жылдары балалар арасында семіздік, диабет, асқазан-ішек ауруларының артуы – дабыл қағарлық жағдай. Сондықтан да дұрыс, теңгерімді, қауіпсіз тамақтану – баланың дамуындағы маңызды фактор.
📌 Есіңізде болсын!
🔸 Жаңа стандарттар ҚР Денсаулық сақтау министрлігінің 2025 жылғы №16 бұйрығы негізінде енгізіліп отыр;
🔸 Тамақтануға қатысты барлық процестер медицина қызметкерінің қатысуымен бақыланады;
🔸 Ата-аналар, педагогтар және әкімшілік бірігіп жұмыс істесе, балалардың денсаулығы мен болашағы сенімді қолда болады!
📢Жаңа стандарттар бойынша ақпаратты білім беру мекемелерінің ұжымдары мен ата-аналар қоғамдастығының назарына ұсынамыз.
Дереккөз: Шу аудандық СЭҚ басқармасының фейсбук парақшасынан


2025 жылғы 1 қыркүйектен бастап Қазақстан Республикасының білім беру ұйымдарында оқушылар мен тәрбиеленушілерге арналған жаңа ұлттық тамақтану стандарттары қолданысқа енгізілді. Бұл стандарттардың негізгі мақсаты – балалардың денсаулығын сақтау, дұрыс тамақтану мәдениетін қалыптастыру және білім беру ұйымдарында сапалы, қауіпсіз тағаммен қамтамасыз ету.
Ендігі уақытта мектептер мен балабақшаларда:
✅ Тұз, қант және май мөлшері қатаң шектеледі;
✅ Жасанды қоспалар, дәм күшейткіштер мен бояғыштарға тыйым салынады;
✅ Мәзірге табиғи өнімдер, көкөністер мен жемістер көбірек қосылады;
✅ Диеталық қажеттілігі бар балаларға жеке мәзір әзірленеді.
📌Медицина қызметкерлерінің рөлі қандай? Білім беру ұйымдарындағы медицина қызметкерлеріне арнайы әдістемелік ұсынымдар әзірленіп, бекітілді.
Олар:
🔹 Балалар денсаулығын бақылап отырады;
🔹 Перспективтік мәзірдің орындалуын тексереді;
🔹 Тамақтың сапасы мен қауіпсіздігін бағалайды (бракераж);
🔹 Балалар арасында дұрыс тамақтану бойынша түсіндіру жұмыстарын жүргізеді;
🔹 Ерекше тамақтануды қажет ететін балалардың тізімін жасайды.
📌Бұл не үшін маңызды? Соңғы жылдары балалар арасында семіздік, диабет, асқазан-ішек ауруларының артуы – дабыл қағарлық жағдай. Сондықтан да дұрыс, теңгерімді, қауіпсіз тамақтану – баланың дамуындағы маңызды фактор.
📌 Есіңізде болсын!
🔸 Жаңа стандарттар ҚР Денсаулық сақтау министрлігінің 2025 жылғы №16 бұйрығы негізінде енгізіліп отыр;
🔸 Тамақтануға қатысты барлық процестер медицина қызметкерінің қатысуымен бақыланады;
🔸 Ата-аналар, педагогтар және әкімшілік бірігіп жұмыс істесе, балалардың денсаулығы мен болашағы сенімді қолда болады!
📢Жаңа стандарттар бойынша ақпаратты білім беру мекемелерінің ұжымдары мен ата-аналар қоғамдастығының назарына ұсынамыз.
Дереккөз: Шу аудандық СЭҚ басқармасының фейсбук парақшасынан


Комментариев нет
Просмотров: 22
Автор: domalakeneshu
Сайт: domalak-ene.shu-bilim.kdt.kz
Добавлено: 12.09.2025 в 10:28