Абайлаңыз! Ботулизм.
Ботулизм - бұл ботулизм таяқшаларымен залалданған және жүйке жүйесінің ауыр зақымдануымен сипатталатын өнімдерді тұтыну нәтижесінде туындайтын тамақтан улану.
Бірінші белгілер жалпы әлсіздік, ауыздың құрғақтығы, жүрістің шайқалуы, бас ауруы, жиі асқазан-ішектің бұзылуы, «тұман», көздің алдынан «тор», заттардың қосарлануы, мимикалық бұлшық еттердің сал болуы, төменгі жақтың салбырауы, тыныс алудың бұзылуы - ауа жетіспеушілігін сезіну, кеуденің ауырлығы, кейде кеуденің ауырлауы, тыныс алу болады үстіңгі жағынан сипкенді дауыс, түсініксіз шіріген сөйлеу, афония, жұтудың қиындығы мен мүмкін еместігі
Өзіңізді қалай қорғауға болады:
* Нарықта және кездейсоқ адамдардан герметикалық жабық банкілерде үйде консервіленген өнімдерді сатып алмаңыз.
* Кездейсоқ адамдардан үйде ысталған өнімдерді: ірі еттерді, балықтарды (әсіресе су түбіндегі қабаттарда мекендейтін дөңмаңдай және басқа балықтар қауіпті) сатып алмаңыз.
* Үйде консервілерді саңырауқұлақтан, еттен, балықтан, сәбізден, қызылшадан, портулак пен укроптан жасалған герметикалық жабық банкаларда әзірлемеңіз. Бұл өнімдерді топырақтың ұсақ бөліктерінен және ботулизм қоздырғыштарының спораларынан жуу қиын.
* Бүліну және шіру белгілері бар өнімдерді консервілемеңіз.
* Жалпы қабылданған дайындау технологиясын сақтаңыз: тұз, сірке суының мөлшерін азайтпаңыз, жылумен өңдеу уақытын қысқартпаңыз.
*Үрленген, күмәнді банкілерден консерві жемеңіз.
Есте сақтау маңызды:
Ботулиндік уытқа балалар ерекше сезімтал. Оларға үйде дайындалған консервілерді алдын ала жылумен өңдеуден кейін ғана беруге болады.
Егер үй консервілерін немесе ысталған өнімдерді пайдаланғаннан кейін өзіңізді нашар сезінсеңіз, дереу дәрігерге жүгініңіз және консервілерді жегеніңізді міндетті түрде хабарлаңыз.
Консерві қалдықтары бар банкаға қалған балықты немесе теріні лақтырмаңыз - оларды зертханалық зерттеуге жіберу қажет. Бұл дереккөзді тез анықтауға, диагноз қоюға және дұрыс емдеуді бастауға көмектеседі.
Өзіңізге және жақындарыңызға мұқият болыңыз!
Ботулизм - бұл ботулизм таяқшаларымен залалданған және жүйке жүйесінің ауыр зақымдануымен сипатталатын өнімдерді тұтыну нәтижесінде туындайтын тамақтан улану.
Бірінші белгілер жалпы әлсіздік, ауыздың құрғақтығы, жүрістің шайқалуы, бас ауруы, жиі асқазан-ішектің бұзылуы, «тұман», көздің алдынан «тор», заттардың қосарлануы, мимикалық бұлшық еттердің сал болуы, төменгі жақтың салбырауы, тыныс алудың бұзылуы - ауа жетіспеушілігін сезіну, кеуденің ауырлығы, кейде кеуденің ауырлауы, тыныс алу болады үстіңгі жағынан сипкенді дауыс, түсініксіз шіріген сөйлеу, афония, жұтудың қиындығы мен мүмкін еместігі
Өзіңізді қалай қорғауға болады:
* Нарықта және кездейсоқ адамдардан герметикалық жабық банкілерде үйде консервіленген өнімдерді сатып алмаңыз.
* Кездейсоқ адамдардан үйде ысталған өнімдерді: ірі еттерді, балықтарды (әсіресе су түбіндегі қабаттарда мекендейтін дөңмаңдай және басқа балықтар қауіпті) сатып алмаңыз.
* Үйде консервілерді саңырауқұлақтан, еттен, балықтан, сәбізден, қызылшадан, портулак пен укроптан жасалған герметикалық жабық банкаларда әзірлемеңіз. Бұл өнімдерді топырақтың ұсақ бөліктерінен және ботулизм қоздырғыштарының спораларынан жуу қиын.
* Бүліну және шіру белгілері бар өнімдерді консервілемеңіз.
* Жалпы қабылданған дайындау технологиясын сақтаңыз: тұз, сірке суының мөлшерін азайтпаңыз, жылумен өңдеу уақытын қысқартпаңыз.
*Үрленген, күмәнді банкілерден консерві жемеңіз.
Есте сақтау маңызды:
Ботулиндік уытқа балалар ерекше сезімтал. Оларға үйде дайындалған консервілерді алдын ала жылумен өңдеуден кейін ғана беруге болады.
Егер үй консервілерін немесе ысталған өнімдерді пайдаланғаннан кейін өзіңізді нашар сезінсеңіз, дереу дәрігерге жүгініңіз және консервілерді жегеніңізді міндетті түрде хабарлаңыз.
Консерві қалдықтары бар банкаға қалған балықты немесе теріні лақтырмаңыз - оларды зертханалық зерттеуге жіберу қажет. Бұл дереккөзді тез анықтауға, диагноз қоюға және дұрыс емдеуді бастауға көмектеседі.
Өзіңізге және жақындарыңызға мұқият болыңыз!